ponedeljek, 3. september 2012

Napad na mladiče, ubijanje in žretje mladičev pri psu


Čeprav redko, vendar se kljub temu včasih zgodi, da kaka psica napade svojega mladiča, ga ubije ali celo požre. Sploh pa ni nenavadno, če se psica tako vede do tujih mladičev.

Če se mati psica vede do mladičev napadalno ali celo kanibalsko, je možnih več vzrokov. Lahko je psica v svojem okolju izpostavljena preve­likemu stresu, po drugi strani pa se od časa do časa dogaja, da zavrže enega ali več mladičev, če ti kažejo kakšne nepravilnosti ali bolezni. Poleg tega sta lahko vzroka tudi pomanjklji­va prehrana in hormonska neuravno­vešenost.Če ne pride v poštev nobeden od teh vzrokov, gre lahko za pravo vedenjsko motenost pri materi psici. To pomeni, da se ni sposobna primerno odzivati na dražljaje, ki prihajajo od mladičev. Verjetno je to gensko pogojeno. Po svoje je človek kriv takšnih primerov, ki so prej izjema kot pravilo, kajti s svojim vzrejnim izborom je močno posegal v naravne procese in tako so prevladali genski programi, ki v naravi ne bi imeli nobenih nežnosti. Nobene nenormalnosti pa ne pomeni vedenje tuje psice, če napade, ubije ali požre mladiče iz tujega legla. To dela v okvirih naravnih pravil igre, kjer je vsak posameznik usmerjen v to, da razširja samo svoje gene. Glede na to, kakšen položaj imata psici, ki živita v istem gospodinjstvu, se lahko tudi znotraj družinskega kroga zgodi, da ena psica ubije celo leglo druge.

Za napadalno vedenje psice matere pri vzreji načelno ni nobene terapije. Zato se moramo osredotočiti na to, da mladiče obvarujemo pred napadi. Ker lahko gensko komponento le zelo redkokdaj nedvomno izključimo, moramo to mater in prav tako njene mladiče strogo izključiti iz vzreje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar