sobota, 11. avgust 2012

Težave pri spolnem vedenju pri psu


Občasno se pojavijo v skupnem življenju s psom težave, ki so poveza­ne s spolnim vedenjem. V poglavju, ki sledi, bomo omenili najpogostejše tovrstne težave. 

Naskakovanje ljudi, predmetov, drugih živali

Nekateri psi od časa do časa naska­kujejo ljudi, druge živali ali predmete in se obnje drgnejo. To vedenje je veliko pogostejše pri samcih, vendar ga opažamo tudi pri psicah. Še poseb­no je nadležno, če psi naskakujejo ljudi.

Vzrok za tako vedenje večinoma ni samozadovoljevanje, na kar bi najprej pomislili, ampak ima svoj vedenjski izvor čisto drugje. Naskakovanje brez prvotne spolne namere, torej če se pes ne vzpenja na psico, ki se goni, temveč na kak drug predmet ali osebo, ali pa če se tako vede psica, spada na področje rangiranja. Naskakovanje pomeni dominantno kretnjo. Stvari pa so drugačne, če pes naska­kuje predmete, ljudi ali tudi druge živali in se pri tem samozadovoljuje. Vendar je to vedenje bistveno redkej­še. Vidimo ga pri nekastriranih in tudi - čeprav veliko poredkeje - pri kastriranih živalih. Med psi, ki se samozadovoljujejo, je posebno velik delež negotovih ali boječih psov in takšnih, ki so pod stresom. Poleg pravega samozadovoljevanja je lahko pri psih, ki so bili vzgajani izolirano, naskakovanje znamenje napačno izražene spolnosti. V večini primerov se želja po     naska­kovanju, ne glede na vzrok, dodatno okrepi zaradi vedenja lastnikov, ki psa nedosledno kaznujejo ali pa ga k takemu ravnanju celo spodbujajo in pes to vedenje morebiti uporablja kot sredstvo, da je deležen več pozornosti.

Naskakovanje je vedenjska oblika, ki jo med igro pogosto kažejo že mladiči med seboj. Vendar v tem primeru ne izhaja iz spolnega, temveč iz socialnega vedenja. Načeloma je samozadovolje­vanje normalno vedenje, ki ga kaže veliko sesalcev. Če odmislimo zadovo­ljitev poželenja, pomaga tudi v stresnih okoliščinah. To pojasnuje, zakaj je tu prav delež negotovih psov tako velik. Ne smemo se čuditi, če tudi kastriran pes pri samozadovoljevanju ejakulira; čeprav zaradi kastracije ni sposoben za oploditev, do določene stopnje ohrani sposobnost za ustvarjanje semenske tekočine. Pri kastriranih psih vsebuje ejakulat samo to tekočino, ne pa semenčic.

Ob številnih stikih z drugimi psi med obdobjem socializacije se pes nauči normalnega, za svojo vrsto značilnega vedenja. Za nemoten odnos med človekom in psom je poleg dobre vodljivosti pomembna zgodnja in dosledna vzgoja, ki temelji na pohvali. To je tudi najboljši preventivni ukrep pri motenem spolnem vedenju psa.

V primerih, ki so povezani z rangi­ranjern, lahko psu preprečite takšno vedenje tako, da vstanete in odidete. Ta ukrep je učinkovit in hkrati nenevaren. Uporabimo ga lahko tudi pri psu, ki je bil v drugih primerih že napadalen do družine, saj se pri tem ni treba z njim neposredno spopasti. Tudi posredno kaznovanje, recimo poškropitev z vodo, je smiselno in uporabi ga lahko kdorkoli, ki vedenje opazi. Z metodo nasprotnega pogojevanja lahko dosežete, da se bo pes naučil namesto naskakovanja vesti drugače, zaželeno. Tako dosežete poleg bist­venega izboljšanja težavnega vedenja še boljšo poslušnost. Vzporedno s posebnimi ukrepi proti nezaželenemu vedenju moramo premisliti o obstoječem odnosu med vami in psom ter ga spremeniti. S tem namenom lahko sestavite primeren program vadbe, ki ne bo samo odpravil težave, temveč bo olajšal tudi skupno življenje s psom v celoti. Če je treba, vprašajte za nasvet veterinarja, ki lahko po svoji presoji psu z zdravili pomaga, da bo bolj sproščen in s tem bolj dojemljiv za odpravljanje te težave. Pri spolno napačno usmerjenem psu se splača poskusiti in mu vzbuditi zanimanje za svojo vrsto, tako da ga spravite skupaj s psico, ki se goni - čeprav je ta poskus v večini primerov neuspešen.

Ni komentarjev:

Objavite komentar