torek, 9. oktober 2012

Bruhanje med vožnjo pri psu

Posebno mladiči pa tudi nekateri odrasli psi ne prenašajo vožnje z avtomobilom, ker jim postane slabo. Najprej se začnejo sliniti, potem se glasno davijo in nazadnje bruhajo. Ta težava obremenjuje tako psa kot lastnika.

Kot smo že omenili, je vožnja z avto­mobilom za pse nelagodna, kajti nanjo sprva niso navajeni. Prav tako kot posamezni ljudje tudi nekateri psi slabše prenašajo med vožnjo menja­vanje hitrosti,ovinke in razlike v nad­morski višini kot drugi. Če se slabost in bruhanje vedno znova ponavljata, se lahko kot dodatna težava razvije priučen odpor do takšne oblike gibanja.
Prav tako kot ljudje lahko tudi psi trpijo za strahom pred strahom. Razvoj tako imenovane fobofobije temelji na načelu klasičnega pogoje­vanja. Prav tako kot imamo lahko ljudje odpor do nečesa, ker smo doživeli ponavljajoče se slabe izkušnje, je lahko to vzrok tudi pri psu. Že vnaprej se boji vožnje, ker ga je strah, da mu bo slabo. V posebno hudih primerih se začneta strah in slabost že med hojo k avtu in vstopanjem. To lahko spoznamo po govorici telesa.
Tudi pri tem je najboljši preprečevalni ukrep, da psa že zgodaj navadimo na krajše in daljše vožnje z avtomobilom. Pametno je, da gremo na vožnjo takrat, ko ima pes prazen želodec, tako da že vnaprej zmanjšamo možnost bruhanja.
Za to obstajata dve možnosti. Slabost poskušamo preprečiti z zdravili, ki jih predpiše veterinar. Po drugi strani pa moramo psa že med pripravami razbremeniti stresa pred vožnjo, ki ga čaka. Pes naj leži v avtu,tako da ne vidi skozi okno. Čeprav se zdi mnogim psom prav razgledovanje zanimivo, velikokrat sproži slabost. 


Ni komentarjev:

Objavite komentar