četrtek, 11. oktober 2012

Težave pri vstopanju in izstopanju pri psu

Pri vstopanju in izstopanju psa iz avtomobila se lahko pojavijo nadležne težave. Nastanejo bodisi, ker se pes upira vstopiti ali izstopiti ali pa pri izstopanju zaradi pretirane živahnosti ovira promet, ker ga lastnik ne more obvladati.

Če se pes upira vstopiti ali izstopiti ali če se izrazito obotavlja, predvsem če prej s tem ni bilo težav, je gotovo doživel boleč ali neprijeten pripetljaj. Ta dogodek je lahko neposredno povezan z avtom, vendar pa to ni nujno. Neposredna povezava z avtomobilom bi lahko nastala, če trpi pes zaradi artroze ali pa ima težave z medvre­tenčnimi ploščicami, kar mu povzroča bolečine pri vstopanju in izstopanju. Znani so tudi primeri, da je psa zaradi elektrostatičnega naboja v okviru vrat pri vstopanju in izstopanju enkrat ali večkrat že stresla elektrika in se zdaj zato izogiba temu pragu. Če ni neposredne povezave z avtom, je pes morda žrtev napačne povezave. To se lahko zgodi recimo tako, da je ravno v trenutku, ko je hotel pes izstopiti, počilo v izpušni cevi mimo vozečega vozila in se je pes prestrašil. Od takrat je ta strah povezal z vsto­panjem in izstopanjem. Psi, ki vihravo vstopajo ali izstopajo, delajo to praviloma iz veselja, ker jih vzamemo s seboj. Ti psi se večinoma radi vozijo z avtom in so pogosto tudi v drugih okoliščinah zelo temperamentni. Takšno vedenje se še okrepi, če recimo vedo, da vožnji sledi sprehod, ki se ga zelo veselijo. Pomanjkanje disciplinirane vadbe je vsekakor vzrok za to, da to veselje postane nadloga, predvsem če mora pes izstopati na prometnih cestah in ima navado, da takoj plane ven.
Za oba težavna primera je obravna­vanje različno. Najprej opišimo vadbo za psa, ki nerad vstopa in izstopa. Preden začnete vadbo, morate psa nujno peljati k veterinarju. Ta bo pojasnil, ali je razlog za tako vedenje bolečina zaradi bolezni. Predvsem pri starejših psih in pasmah, ki so znane po teh težavah (jazbečar, baset, nemški ovčar in drugi), je to zelo pomembno. Drugi ukrep pa je, da vrata avtomobila prelepimo z anti sta­tičnim trakom, tako da lahko kot vzrok izključimo električne sunke. Pes se spet sprijazni z avtomobilom, če ukrepate takole: Zraven avta se igrajte z njim igro, ki jo ima rad. Če sodeluje brez stra­hu, lahko pustite naslednji dan vrata avtomobila odprta in nadaljujete igro. Zelo primerna je igra prinašanja in iskanja predmetov. Kakšen dan pozneje poskušajte vreči igračo vedno bližje avtomobila ali pa položite tja nekaj priboljškov, ki jih sme pes poiskati. Ves čas naj bo sproščen in za takšno vedenje ga pretirano pohvalite in nagradite. Ko ste to dosegli, lahko igro spremenite, tako da se igrača kot po naključju znajde v avtu. Čim bolj sproščeni boste pri vaji vi, tem manj napeto bo pes sodeloval v njej. Če se bo zelo predal igri, bo komaj opazil, da je prinesel igračo iz avtomobila. Druga možnost, da se mu avto prilju­bi, je, da ga v njem hranite. Vsekakor bomo to delali le, če ga lahko brez večjega stresa spravimo vanj. Poskusi­te tudi tako, da pustite psu vstopiti skozi druga vrata kot ponavadi; ta naj bodo za vsak primer oblepljena z antistatičnim trakom, tako da psa obvarujete kakršnegakoli negativnega vpliva. Če se pokaže, da je vzrok za težave pri vstopanju močna artroza ali kakšna druga bolezen, morate to vsekakor upoštevati. Dvignite ga v avto in mu pomagajte tudi pri izstopanju. Primerne prijeme vam lahko pokaže veterinar. Ta natanko ve, kateri deli telesa so posebno boleči in kako pri dviganju psa pazimo na to. Morda pa mu lahko naredite nekakšen most ali kaj podobnega, kar mu bo pomagalo pri vstopanju. Vsekakor boste lažje obvladali vihravega psa, če boste uporabljali oglavnico. Ni se vam treba bati, da bi psa prikrajšali za veselje, če zahtevate od njega malo več discipline pri izsto­panju. Prav nasprotno; to bo sprejel kot vajo, za katero dobi krasno nagra­do - sprehod! 

Pes v avtu

Ni komentarjev:

Objavite komentar