torek, 9. oktober 2012

Vlečenje na povodcu

Vlečenje na povodcu je ena izmed najpogostejših vedenjskih težav, ki jih lahko opazujemo pri psih. Večinoma vlečejo naprej in lastnika dobesedno vlačijo za sabo, ne da bi upoštevali, ali on želi morda v povsem drugo smer. To grdo razvado kažejo psi vseh pasem. Pri velikih psih je to vsekakor bolj moteče kot pri majhnih, saj potrebujemo veliko več moči, da zadržimo takšnega psa.


Psi, ki divje vlečejo na povodcu, so to vedenje bodisi osvojili, ker jih nihče ni drugače naučil, bodisi ker so si napačno razlagali poskuse vzgoje ali pa jih zaradi nedoslednosti lastnika niso jemali resno. V mnogih primerih je vlečenje na povodcu samo eden od znamenj za splošno pomanjkljivo ubogljivost psa.

Smiselno je, če damo psu že čisto od začetka vedeti, da njegovo vlečenje na vrvici ni zaželeno. Zato mu moramo takoj preprečiti vsako možnost, da bi se tako sploh začel vesti. To dose­žete, če njegovo pozornost pritegne­te s priboljškom ali igračo, tako da pridno teče zraven vas. Ob tem lahko dodatno izrečete primeren ukaz in psa pohvalite z besedami, kar si bo tudi zapomnil.

Psa najpreprosteje naučimo umirjene hoje ob gospodarju ali vsaj blizu njega tako, da mu nadenemo oglavnico. Tako obvladujemo njegovo glavo od smrčka in ga lahko, če se rine preveč naprej, preprosto in blago usmerimo v želeno stran. Pri uporabi oglavnice priporočam, da psa na začetku vadbe nekaj dni navajate na nošnjo le-te. Idealno je, da psa, če teče zraven, ne da bi vlekel, vedno nagradimo s kakšnim priboljškom in obenem izgovorimo ukaz. Pozneje mu dajte nagrado samo še, če bo šel tik ob vas. Tako bo ostal v vaši neposredni bližini, da bi si prislužil odobravanje in morda celo nagrado. Druga možnost, da psa naučite umirjene hoje na vrvici, pa je: več dni zapored morate spremeniti smer hoje vedno takoj, ko pes začne vleči na vrvici. Ta metoda je sicer zelo učinkovita, vendar so zanjo potrebni dobri živci, kajti na začetku je napre­dek zelo počasen. Vsekakor je zelo priporočljiva za potrpežljive in dosle­dne ljudi. Med tem urjenjem se je nepotrebno in tudi nespametno pogovarjati s psom. Pri tej vaji posku­šajte biti čimbolj ravnodušni in živali namenite pozornost samo, če gre pridno poleg vas in se pusti voditi. V teh trenutkih izgovorite ukaz in psa sočasno nagradite.

Ni komentarjev:

Objavite komentar