sobota, 17. december 2011

Kako oceniti odraslega psa

V dobrem zavetišču ocenijo zdravje in značaj psa kar vam lahko pokažejo tudi v pisni obliki. Ponavljam, ob prvem obisku pustite otroke doma. Preverite kakovost zavetišča in osebja,vse mora biti čisto, dobro organizirano in učinkovito. Naj vas ne moti lajanje psov. Če so zavetišča oblikovana tako, da se psi v kletkah ne vidijo med seboj, je lajanje močnejše kot v primeru, če so kletke postavljene v krogu. Lajanje je vedenjska motnja, do katere pogosto pride šele med bivanjem v zavetišču.

Zdravje psa
Pozani­majte se, ali so bili vsi cepljeni proti steklini in kužnim boleznim in ali so zaščiteni pred notranjimi in zunanjimi zajedavci. Uslužbence povprašajte, kako odpravljajo kužni kašelj. Vse razširjene oblike kašlja so zelo nalezljive in se hitro razširijo v krajih, kjer je veliko psov. V najboljših zavetiščih so novi prišleki prvi teden ločeni od drugih psov, da zaposleni ugotovijo, ali so okuženi s kakšno nalezljivo boleznijo. Ko najdete psa, ki vam je všeč, vprašajte, ali je najdenček ali pa so ga skrbniki pripeljali v zavetišče. Če je bil pripeljan, boste morda izvedeli več o njegovih preteklih zdravstvenih in vedenjskih težavah. V dobrih zavetiščih pse v vsakem primeru pregleda veterinar.

Pričakujte nepričakovano
Vsak odrasel kuža iz zavetišča ima veliko priučenih vedenj, ki so lahko moteča. Nekateri se morda bojijo otrok, drugi se do njih vedejo dominantno. Lahko se vam zgodi, da posvojite psa, ki se na smrt boji tujcev, a obožuje neznane pse, ali psa, ki ima rad vse ljudi, a bo poskušal ubiti kateregakoli kosmatinca, ki ga sreča. V dobrih zavetiščih ocenijo značaj vsakega kužka, zato vam morajo povedati, kako se posameznik vede do ljudi in psov, ali je zelo živahen, ima močan značaj, potrebuje veliko božanja, je preveč ali premalo samostojen, je učljiv ter nenazadnje tudi, koliko je izšolan.

Pogosta ločitvena tesnoba
Posvojitev je za psa stresna, saj se iz zavetišča nenadoma preseli v popolnoma drugačno okolje. Dolgo je sam sprejemal odločitve in se prebijal skozi življenje, zdaj pa mora kar naenkrat vse prepustiti vam. To je zelo težko, še posebno za psa, ki je živel na ulici. Pasji vaditelji so izdelali zanimivo statistiko. Najpogostejše težave, s katerimi se morate soočiti ob posvojitvi odraslega psa, so posledica dolgčasa, ki na dan privre predvsem, ko je kuža sam in ima na voljo veliko prostora za tekanje in uničevanje. Če je mogoče, psa navadite na kletko ali boks, ki ga lahko postavite pod mizo. Ko kuža ugotovi, da je tam varno, in ko sprejme boks za svoj mali dom, boste doma veliko lažje ohranili red. Pes tako ne bo izpostavljen motečim dejavnikom in se bo lažje umiril. Boks je zelo priporočljiv za mešance z ovčarskimi psi, ki imajo močan nagon zganjanja, za mešance z nemškim ovčarjem, ki imajo močan nagon varovanja, in za mešance s terierji ki imajo močan nagon plena.

Značaj ocenite zunaj zavetišča
Pes se v zavetišču lahko vede povsem drugače kot drugje. Značaj in poslušnost lahko bolje ocenite, če ga odpeljete na nevtralno območje, kjer vidi druge pse in živali, tekače, skejterje in otroške vozičke. Poskusite se poigrati z njim in mimogrede ugotoviti, kako se odziva na krtačenje. Ne pozabite, da ima tudi najnežnejši kuža lahko močan nagon plena, nagon za lov vseh dvonožnih ali štirinožnih bitij, čeprav se na povodcu vede popolnoma mirno.

Postopek posvojitve
Pred posvojitvijo se v zavetišču pozanimajte, kakšen postopek vas čaka. S tem ne mislim le na pravila o kastraciji ali sterilizaciji in vrnitvi psa. Poslanstvo dobrih zavetišč je nastanitev psa v dober dom, kjer bo ostal do konca življenja, in ne selitev od enega skrbnika do drugega. V takem zavetišču boste dobili navodila o šolanju, hranjenju in preventivni zdravstveni negi. Pogosto se na zaposlene lahko obrnete tudi pozneje, če imate vprašanja glede šolanja poslušnosti ali preprečevanja neželenih vedenj. V nekaterih zavetiščih nudijo tudi stalno zdravstveno pomoč.

Ni komentarjev:

Objavite komentar