nedelja, 4. december 2011

Primeren pes za vaš dom

Najverjetneje ste razmislili, kakšnega psa iščete, pa naj bo to določena pasma ali mešanec. Zdaj se morate odločiti med mladičkorn in odraslim psom ter izbrati spol. Pozanimati se morate, kje bi takega psa dobili, in ugotoviti, kateri kosmatinec vam najbolj ustreza med tistimi, ki so na voljo. Imate dovolj denarja, časa in prostora zanj? Mu boste ponudili dovolj miselnih in telesnih dejavnosti? V naslednjih 15 letih? Ne bodite sebični, temveč odkriti. Ste skrbnik, ki bi ga tudi pes izbral zase?

Mladič ali odrasel pes?

Osem tednov star mladiček je kot plastelin, ki ga oblikujete po svoji želji. V vaš dom pride v obdobju največjega vrisnjenja, ko je najbolj dojemljiv za nova vedenja, strahu pa še ni razvil. Ta čas behavioristi imenujejo 'obdobje socializacije', traja pa približno do tretjega meseca starosti. Če kuža pride iz urejenega okolja, se v tem obdobju najlažje navadi na življenje v novem domu. Mladički lahko leglo zapustijo pri osmem tednu, ko preživijo obdobje zgodnje socializacije. Edinci in kužki, ki prezgodaj zapustijo gnezdo, pogosteje razvijejo vedenjske motnje. Odločitev za odraslega psa je tvegana, saj je odraščal v razmerah, ki jih niste mogli nadzorovati. Posvojitev takega psa je sicer hvalevredna, saj ste nezaželenemu psu ponudili topel dom, a zna biti zelo nepredvidljiva. Preden psa začnete učiti, morate odpraviti številna neželena vedenja.

Samec ali samica

Pri samcu začne hormon testosteron v modih nastajati nekaj dni pred rojstvom. Mladi sarnčki zato pogosto hitreje rastejo kot njihove sestrice in so bolj razposajeni. Samičke začnejo hormone proizvajati šele v puberteti, zato takrat razlike med spoloma postanejo očitne in včasih težavne. Samci so na splošno dominantnejši, aktivnejši in bolj uničevalni, samice pa zahtevajo več pozornosti, so bolj učljive in se hitreje naučijo sobne čistoče. Zgodnja kastracija ali sterilizacija (pred puberteto) zmanjša hormonsko pogojene težave in ohrani značaj mladega psa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar