nedelja, 18. december 2011

Bodite pripravljeni pri psu

Priprave na psa ne vključujejo le nakupa vseh pripomočkov, temveč tudi oblikovanje načrta in pravilnega odnosa do psa, tako da bo razum vedno premagal učinek velikih oči majhnega nebogljenega kužka.
Ste res pripravljeni?

Preden domov pripeljete psa, se morate o njem tudi dobro poučiti. Ko to storite, boste lažje izbrali pravega spremljevalca zase. Če ste izbrali mladička, ki je odraščal v dobrem domu, je kuža dobro socializiran, navajen na različne zvoke - od sesalnika in sušilca perila do kričanja otrok, spoznal je že nekaj živali in različnih ljudi, navajen je igre s pasjimi igračami, njegovi vzreditelji pa ga počasi navajajo na sobno čistočo in šolanje poslušnosti. Če ste izbrali kužka, ki ni imel dobrih vzrediteljev, morate nadoknaditi veliko zamujenega.Če ste domov pripeljali psa, ki potrebuje veliko več kot le vzgojo, poiščite pomoč pri dobrem vaditelju. Če tega ne storite, se bodo težave le stopnjevale. Krajevno kinološke društvo vam mogoče lahko pomaga vzpostaviti stik z ljudmi, ki imajo več izkušenj z vašo pasmo.

Časa ni na pretek
Obdobje vtisnjenja pri kužku traja do tretjega meseca starosti, do petega meseca pa je obdobje največje dojemljivosti končano. Izvor večine vedenjskih težav in značajskih nepravilnosti najdemo prav v tem času, zato je odraslega psa toliko težje vzgojiti. Ko dobite kužka, se čas začne hitro iztekati. In čas prav zares beži. Kužka morate naučiti toliko stvari, z vsem pa je treba začeti pri 12. tednih, ko je mladiček v obdobju socializacije med osmim in dvajsetim tednom starosti. Prav zato morate že pred prihodom kužka dobro vedeti, kaj vse ga morate naučiti in kako boste to storili.

Dobra socializacija
Kuža bo dobro socializiran, če mu boste postopoma pazljivo predstavili različne življenjske razmere. To pomeni navajanje na pse in druge vrste živali, na različne ljudi, okolja z nenavadnimi površinami za hojo, vaše dotike in dotike tujcev. Če želite kužka dobro socializirati, mu morate nove razmere predstaviti na privlačen, zanimiv in zabaven način ter predvsem tako, da ga ne prestrašite. Sčasoma bo postal dovolj samozavesten, da se sooči s kakršnimkoli življenjskim izzivom. Psi, ki odraščajo v glasnem in gosto naseljenem urbanem okolju,so socializirani bolje kot tisti,ki živijo na vasi. Ko kužku predstavljate nove stvari, bodite pozorni na morebitne znake stresa in strahu: zehanje, sopenje, trepetanje, plahost, nehoteno uriniranje. Če te znake spregledate in psa silite v položaje, na katere še ni dobro pripravljen, v njem ustvarjate osnovo za različne vedenjske težave: strah, agresivnost, ločitveno tesnobo.

Najprej naučite družino
Pred prihodom psa se odločite, kdo v družini bo njegov glavni skrbnik. V družini z majhnimi otroki so to starši, sicer pa je lahko to kdorkoli, ki je dovolj odgovoren. Ta oseba mora poskrbeti, da so vsi družinski člani seznanjeni s pravili vzgoje. OPOZORILO: moški so ponavadi najšibkejši člen. Kužku dovolijo, da se potepa naokoli, namesto da bi se igral na primernem mestu, hranijo ga, čeprav ni naredil ničesar, da bi si hrano zaslužil, poleg tega pa se s kužkom igrajo tako, da imamo pozneje z njim težave. Bodite dosledni. Na list papirja zapišite hišna pravila. Prvo pravilo je: "Psa nihče ne razvaja." Dogovorite se, kdo bo skrbel za psa, ko je glavni skrbnik odsoten. Po sobah razobesite listke s pravili in jih upoštevajte.

Nakupovalni seznam
Nakupovanje je sicer zabavno, a si na začetku priskrbite le najpomembnejše stvari. Razvajali se boste lahko pozneje. Za novega psa potrebujete le najlonsko ovratnico, povodec, posodi za hrano in vodo, ki ne drsita po tleh, hrano, slastne priboljške, tri votle igračke za žvečenje, kletko ali boks (z odejo), ki je dovolj velik tudi za odraslega psa, ogrado, kjer se kuža lahko sam igra, krtačo in glavnik ali gumijasto rokavico za nego kožuha ter brisačo za psa. Med vožnjo mora biti pes na varnem mestu. Če v vozilu ni prostora za boks uporabite posebno oprsnico za avtomobil.

Pospravite stanovanje
Mladičkova iznajdljivost vas lahko preseneti. Če daste kosmati kepici z nedolžnim in iskrenim pogledom dovolj časa, bo odprla vsako omaro, povlekla obleke s polic, našla predmete, za katere niste vedeli, da obstajajo, presadila vse rože in se pregrizla skozi temelje hiše. Kuža se bo v novem domu sprva lahko zadrževal le v eni sobi, vseeno pa tudi v drugih prostorih pospravite zanimive predmete. Psi resnično okušajo življenje. Zelo radi žvečijo električne in telefonske kable, zavese, preproge, lončnice.

Božanje mladička
Večina pasjih ljubiteljev se zaveda, da se človek počuti bolj sproščeno, ko poboža psa. Že pred več kot 30 leti so znanstveniki potrdili, da božanje živali ugodno vpliva na naše duševno in telesno stanje (zniža krvni pritisk in upočasni srčni utrip). Če želite, da bo pes užival v vašem naročju, ga vsak dan dvignite, božajte in pestujte. Če se med dviganjem upira, ga nežno pridržite, mu mirno prigovarjajte in ga božajte za ušesi, po prsih in celo med očmi. Ko se umiri, mu dajte majhen priboljšek. Pes se mora v vašem naročju počutiti varno. Pasji značaji so različni, dotik pa je pomemben za vse štirinožce, saj jih ponavadi zelo hitro pomiri.

Ni komentarjev:

Objavite komentar