nedelja, 4. december 2011

Kakšen je primeren pasji skrbnik?

Predvidevam, da imate svoje življenje urejeno. Imate službo? Družino? Hobije? Zagotovo greste radi na počitnice. Zdaj si želite psa. Pa ste se vprašali, zakaj? Ali želite, da vas pozdravi z mahajočim repom, vas zaljubljeno gleda in vas spremlja na sprehodih? Ste morda pomislili, da vam bo prav ta pes mogoče zgrizel stanovanje, prekopal vrt, se zaljubil v koleno vašega najboljšega prijatelja ali skočil s pečine; ker še ne ve, da to ni preveč pametno? Pravi pasji skrbniki so pripravljeni na vse to.

Potreba po skrbi

Potreba po skrbi je človeška lastnost. Pri večini ali morda kar pri vseh drugih vrstah je potreba po starševstvu in skrbi za podmladek prehodne narave in traja določeno obdobje po kotitvi. Pri psih je obdobje krajše od šest mesecev. Mi smo drugačni, saj imamo doživljenjsko potrebo po skrbi. Pri ženskah se izraža vse življenje, pri moških pa je v mladosti zakrita, dokler se ne umiri potreba po moči in nadzoru. Nekateri svojo potrebo zadovoljijo z vrtnarjenjem, ljubitelji psov pa z iskreno skrbjo za pse.

Za psa potrebujete čas

Pravi skrbniki vedo, da bodo za psa porabili veliko časa, saj imajo s tem morda že izkušnje, morda pa so se pozanimali pri prijateljih, ki imajo psa, ali so o tem brali v knjigah. Niti predstavljati si ne morete, koliko časa boste porabili za novega psa! Ko bo starejši in se bo navadil vašega sloga življenja, se bo življenje vrnilo na stara pota. Pri novem psu pa potrebujete čas za učenje, sprehajanje, nego in skrb zanj. Nekateri mislijo, da s psom zapravljajo čas, ljubitelji pa so prepričani, da ni lepše stvari, kot preživeti dan s štirinožnim prijateljem.

Psi so umazani

Obstaja nekaj zelo natančnih psov, ki sovražijo blato in vodo, a so v manjšini. Tipičen pes rad koplje po zemlji, skače po snegu, se potaplja v močvirju ter valja v blatu in najbolj ogabnih stvareh, ki mu jih narava lahko ponudi. Psi imajo tudi kožuh, ki pa ne postane le umazan. V njem živijo in se razmnožujejo paraziti, pogosto pa je poln prhljaja, na katerega so nekateri ljudje alergični. V njem se skriva vonj po psu in vonj po razkrajajočih živalih ali iztrebkih, če se v čem povalja. Ljubitelji psov prenašajo vse čudne navade svojih štirinožcev. Nekateri so nad njimi celo navdušeni. Majhna skupina pravih pasjih skrbnikov razume, da jim pes omogoči opazovati svet narave iz prve vrste.

Veliko prostora in denarja

Psi so sicer lahko uporabni, kot smo zanje uporabni mi, vendar stanejo več, kot mislite. Za pripomočke, hrano, počitniško nastanitev, veterinarsko oskrbo in zavarovanje morda res ne odštejete več kot za jutranjo kavo, ko pa to številko pomnožite z več kot 12 leti, vsota ni več tako majhna. Psi zavzamejo kar nekaj prostora - fizičnega in čustvenega. Psa ni težko namestiti v majhno stanovanje, prostor, ki ga bo zasedel v vaših mislih, pa je veliko večji. Psi so lahko vzrok za velike srčne rane.

Starost je pomembna

Ko dobite psa, je njegovo vedenje odvisno od starosti. Mladički so najbolj dojemljivi do 12. tedna, starejši psi pa že pridobijo določene navade. Odrasli psi imajo ustaljene navade, zato šolanje vključuje odpravljanje starih in oblikovanje novih navad. Prav zato bi morali le poznavalci posvojiti psa iz zavetišča. Začetniki naj kupijo mladička, starega približno 8 tednov, da se v obdobju največje dojemljivosti navadi na nov dom. Ljubitelji psov vedo, da je spolnost del pasjega življenja in da spolni hormoni vplivajo na številna vedenja, zato je priporočljivo zgodnje kastriranje.

Ljubitelji psov razmišljajo stvarno

V življenju z razposajenim mladičkom vedno pride do razhajanja med skrbnikovimi pričakovanji in resničnostjo ne glede na to, kako ljubek je kuža. Ljubitelji psov vedo, da psi telesno dozorijo veliko prej kot duševno in da nekateri psi nikoli ne odrastejo. Zavedajo pa se dejstva, da narava skriva tudi čudovito zvijačo - ob svojem času in pravi spodbudi bo mladiček nekega dne postal zanesljiv, vdan in zvest pes z neomajnim značajem - to je čudežno delo evolucije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar