nedelja, 18. december 2011

Prvi dan v novem domu pri psu

Če boste kužku sprva namenili poseben prostor, kletko in ograjico, kjer se bo lahko v miru igral, v druge hišne prostore pa ga boste spustili le pod strogim nadzorom, vam bodo partner in otroci najbrž močno nasprotovali, čeprav je tak začetek popolnoma pravilen. Mladička lahko zelo preprosto navadite na nov dom, če postopate pravilno. Če že na začetku storite veliko napak, boste imeli še veliko težav. Pravila so preprosta. Kuža se mora v svojem prostoru počuti sproščeno. Tam se lahko igra po svoji volji in grize, kar želi, lahko mu celo uideta kakšen kupček ali lužica. Tudi vi boste bolj veseli, če se vse to dogaja v omejenem prostoru.

Nega in prehrana
Psa ne negujemo le zato, da bo zdrav in čist, ampak ga tako tudi učimo. Krtačiti in čistiti ga moramo začeti takoj. Kuža misli, da je bistvo hrane v tem, da se do sitega naje, vi pa ste prepričani, da je pri prehrani treba upoštevati tudi pravo razmerje hranilnih snovi. Uravnotežena prehrana je sicer zelo pomembna za miselni in telesni razvoj psa, a je pomen hrane veliko obsežnejši. Hranjenje psa ima pomembno vlogo pri učenju. Povsem preprosto je - vi nadzorujete, koliko hrane dobi pes. Od trenutka ko kuža prvič prestopi prag vaše hiše, lahko tako oblikujete njegovo vedenje.

Nadzorujte žvečenje
Tako kot spanje in hranjenje spada tudi žvečenje med glavne pasje dejavnosti. Kuža mora žvečiti. Če to dela na svojem prostoru in če žveči igrače, ki ste jih namenili za to dejavnost, ga boste zlahka naučili, kaj sme žvečiti in česa ne. Pes, ki nenadzorovano teka po stanovanju, bo poskušal zgristi vse, kar mu prekriža pot.

Osebni prostor
Boks ali kletka ni zaporniška celica. To je pasja sobica. Ko pripeljete psa domov, mu razkažite njegovo malo hiško. Kuža potrebuje tudi prostor za igro oz. igralnico, ki je lahko ograjena z ograjico ali pa je v eni od sob v stanovanju. To je lahko kuhinja ali kopalnica. Na izhod namestite otroška vratca. Iz igralnice odstranite vse preproge in predmete, ki jih kuža ne sme žvečiti. V en kot namestite kletko z odejico, v drugega stranišče, v tretjega posodo z vodo v četrtega pa tri votle igračke za žvečenje kamor lahko potisnete kakšen priboljšek.

Opravljanje potrebe
Razmislite, na kakšni površini bo moral kuža zunaj najpogosteje opravljati potrebo, in ga že v igralnici poskusite navaditi na tako podlago. Če bo potrebo pogosto opravljal na travi, mu v pasje stranišče v igralnici položite nekaj šopov trave. Če živite v urbanem okolju, kjer bo imel na voljo le asfalt in beton, poskusite najti večji kos takega materiala in ga položite v stranišče. Vaš cilj je, da se kuža zgodaj navadi na občutek, ki ga bo imel pod tačkami med opravljanjem potrebe. Pasje stranišče pripravite tako, da na tla položite kos linoleja, ga prekrijete s plastično prevleko, nanjo pa postavite material, na katerem se mora kuža naučiti opravljati potrebo.

Kje bo spal
Kuža naj spi v kletki, sami pa se odločite, v katero sobo jo boste postavili. Če bo kuža spal v igralnici in ga ponoči ne mislite spuščati ven, naj bodo vratca kletke odprta, da lahko opravi potrebo v stranišču. Če pa bo kuža spal v vaši spalnici, naj bo kletka zaprta, da ga boste odpeljali na vrt, ko bo želel opraviti potrebo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar