torek, 31. julij 2012

Dobra prehrana

S čim naj hranim svojega psa? Je mačja hrana za psa škodljiva? Koliko hrane naj pes dobi in kako pogosto naj ga hranim? Ali zaradi mesa postane agresiven? Zavedamo se, da je prehrana pomembna, zato nam ni vseeno, s čim hranimo svojega kosmatinca. Sestava dobre prehrane je preprosta: pes potrebuje toliko kalorij, da ostane suh in zdrav, več kalorij pa potrebujejo breje in doječe psice, mladiči, ki rastejo, in psi, ki okrevajo po bolezni. Predvsem mladički imajo visoke energijske potrebe.

Zakaj psi jejo kot psi
Tako kot ljudje so tudi psi roparji in priložnostni mrhovinarji. Najraje imajo meso in živalsko maščobo, ko pa tega ni na voljo, pojedo vse, kar najdejo, tudi jagode in koreninice. Preživijo lahko še ob tako skromni prehrani.

Suhi psi živijo dlje
V severni Evropi in Severni Ameriki je vsak tretji pes predebel. Pri velikem številu je to že oblika bolezenskega stanja. Leta 2006 so Američani objavili raziskavo, opravljeno na 48 labradorcih iz sedmih legel. Vsi so živeli v istem kraju, zanje so skrbele iste osebe in isti veterinarji. 24 psov je dobilo preveliko količino hrane in pri šestih letih starosti je rentgenska slika pokazala znake osteoartritisa kolkov. Drugih 24 psov je bilo suhih, saj so dobivali 25 odstotkov manj hrane kot njihovi bratci in sestrice. V tej skupini so se znaki osteoartritisa pokazali šele pri 12 letih. V povprečju so živeli tudi 18 mesecev dlje od debelih. Bistvo dobre hrane ni le okus. Uravnotežena prehrana omogoča kakovostnejše in daljše življenje.

Prehrana novega psa
Mladiček potrebuje hrano za rast in delovanje telesnih funkcij. Vzreditelj začne kužke odstavljati od materinega mleka pri treh tednih, ko je čas, da se navadijo na trdo hrano, sprva v obliki kaše. Nekateri vzreditelji pasjim briketom dodajo vodo ali kozje mleko, drugi psičke hranijo s konzervirano hrano za mladičke, tretji pa jim pripravijo vmešana jajca, zmleto meso ali otroške kosmiče. Po šestih tednih so mladički dokončno odstavljeni, materi pa se mleko počasi posuši. Dobijo šest obrokov dnevno. Ko mladiček pride v nov dom, potrebuje štiri obroke dnevno, pri treh mesecih mu ponudite tri obroke,pri šestih mesecih pa dva. Kupljena suha ali konzervirana hrana za mladičke ima večjo energijsko vrednost ter vsebuje več vitaminov in mineralov kot hrana za odrasle pse. Kupite težke posode za hrano in vodo, da ne bodo drsele po sobi in jih kuža ne bo mogel prevrniti. Keramične posode so dobra izbira.

Vrste in znamke
Industrijska hrana je lahko konzervirana (75-80-odstotna vlaga), polsuha (15-30-odstotna vlaga) in suha (6-1O-odstotna vlaga). Suha in polsuha hrana ponavadi vsebujeta več ogljikovih hidratov z visoko vsebnostjo energije, konzervirana hrana pa vsebuje več živalskih beljakovin in maščob. Konzervirana hrana ni nič boljša ali slabša od suhe. Odločite se za tako obliko, ki vam bolj ustreza in je psu okusnejša. Cene pasje hrane se zelo razlikujejo. Tukaj velja staro pravilo - dražji proizvod je ponavadi bolj kakovosten: Najcenejša hrana vsebuje najcenejše sestavine, najdražja pa najkakovostnejše. Ekološka proizvodnja pasje hrane ni več značilna le za manjše proizvajalce. Proizvajajo jo tudi večja in uveljavljena podjetja.

Kaj dodajo proizvajalci
Vse različice pripravljene hrane vsebujejo toliko vitaminov in mineralov, kot jih pes potrebuje. Nekatere sestavine, kot je vitamin E, delujejo kot antioksidanti, ki preprečujejo poškodbo hranljivih snovi v hrani. Ko jih pes zaužije, v telesu preprečujejo nastanek škodljivih prostih radikalov. Antioksidante imenujemo tudi uničevalci prostih radikalov. Hrana za velike pasme včasih vsebuje tudi hranilne snovi, kot je glukozamin, ki naj bi ščitile in pomagale obnavljati hrustanec in kostna tkiva. Znanstveniki še niso prepričljivo dokazali pozitivnega učinka teh sestavin, znano pa je, da ne povzročajo težav. Dietna hrana za predebele in neaktivne pse vsebuje netopne vlaknine, kot so celuloza in otrobi. Take nizkokalorične sestavine najdemo tudi v hrani za določene pasme ki so nagnjene k debelosti, na primer labradorec. Hrana dobi okus iz različnih žvalskih in rastlinskih virov, zanimivo pa je, da so nekaterim priboljškom dodane umetne dišave, kot sta dimljena hrana in slanina, da pritegnejo človeškega kupca. Hrana včasih vsebuje zelišča, ki izboljšajo okus ali imajo domnevne ali dokazane zdravilne učinke. Predvsem cenejša hrana je obarvana z umetnimi barvil, da je videti svetlejša in bolj mesena. Večkrat so uporabljena tudi naravna barvila, kot sta klorofil iz zelenih rastlin in karoten iz korenja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar