torek, 31. julij 2012

Preprečevanje grizenja

Za mladička je grizenje vaše roke s koničastimi zobmi in renčanje med tem vedenjem tako naravno kot spanje in hranjenje. To kužki počnejo v leglu, pasja igra pa je lahko precej groba. Če postane pregroba, ugriznjeni mladiček zacvili in se preneha igrati. Stop igra. Mladički se na način poskusov in napak učijo, kako nadzorovati moč svojega ugriza. Psa morate naučiti, da grize svoje igračke, ne vas.

Iskanje pozornosti
Mladički grizejo, da dobijo pozornost. Nekateri se tudi naučijo, kje so meje dopustnega vedenja in kako dominantni so lahko. Če je grizenje v mladosti dovoljeno, se tako vede tudi odrasel pes, to pa ni prav. Mladiček, ki grize, je ljubek in smešen, med grizenjem odraslega psa pa uživajo le čudni ljudje. Mladički se hitro naučijo, da z grizenjem dobijo vašo pozornost. Enako kot pri skakanju je tudi tukaj lažje učiti mladega psa. Nagrajujte le primerno vedenje. Ko vas pes ne grize, ga nagradite s pozornostjo in pohvalo. Če vas grize, naj ne dobi ničesar.

Vaja
Če želite odpraviti to težavo, se morate vesti kot pes. Mladički kaznujejo tistega, ki grize, tako, da prekinejo igro. Pravilo je: igre je konec, ko se pasji zobje dotaknejo človeške kože. Ko vas kuža kjerkoli ugrizne, zakričite kot poškodovan mladiček. Če je vaš mali razbojnik kot navita igrača in ga krik še bolj spodbudi, zatulite kot poškodovan slon. Moški celo lažje uporabijo tak način kot visoko in rezko vreščanje. Prekinite igro in zapustite mladička. Če so v sobi vrata, pojdite ven, jih zaprite in štejte do pet. Nato se vrnite v sobo in se ne menite za mladička. Če ste čez minuto prepričani, da je miren, mu ukažite, da se usede, da vzpostavite svojo avtoriteto, nato izrecite sprostitveni ukaz in se začnite igrati.

Grizenje in otroci
Mladički in otroci ponavadi drug drugega še spodbujajo k živahnemu vedenju, ob premočnem navdušenju pa pride do težav. Otroci se nepredvidljivo premikajo in kričijo. Kuža se še bolj razigra, če otrok pred njim teče in maha z rokami, pa naj bo to iz veselja ali strahu. Nikoli ne pustite novega psa in otrok brez nadzora. Otroke naučite, da se ob psu premikajo mirno, ko pa postane preveč razigran, naj se spremenijo v kip in kužka ne gledajo. Ko sta otrok in pes skupaj, naj ima kuža na voljo igračo za žvečenje, saj tako zmanjšate možnost, da bi kuža grizel otroka.

Ni komentarjev:

Objavite komentar