torek, 31. julij 2012

Trdovratne težave pri psu

Nekateri kužki pozabijo na svojo vzgojo, ko na sprehodu naletijo na vznemirljive dogodivščine, kot je skupina ljudi, ki si podaja žogo ali uživa na pikniku. Starejši psi imajo lahko že razvite neželene navade. Najpogostejše so skakanje na ljudi, vlečenje povodca in neprestano glasno lajanje. V takem primeru je šolanje psa težje, saj morate odpraviti neko vedenje, preden ga naučite drugega, odpravljanje vedenjskih težav pa je vedno daljše in napornejše kot samo šolanje. Če vam pomaga izkušen in sposoben vaditelj, se lahko hitreje znebite številnih težav.

Vztrajna neposlušnost
Če pes vleče povodec, ga znova naučite, kako naj hodi ob nogi. Nekateri psi vlečejo, ker se želijo znebiti pritiska ovratnice. V takem primeru si lahko pomagate s pravilno nameščenim haltijem, saj z njim lahko obrnete psa in pri tem ne uporabite svojega telesa za protiutež. Če se pes vedno raje pridruži drugim ljudem, ko je na sprehodu spuščen, obnovite vajo odpoklica. Psa ne spustite prehitro z dolgega povodca. Njegov odpoklic mora biti najprej stoodstotno zanesljiv. Če skače na ljudi, ga boste tega odvadili le z utrjevanjem vaje za preprečevanje skakanja. Poskrbite, da se boste vi in vaša družina dosledno odzvali na skakanje in se prenehali meniti za psa. Odpravljanje težav pogosto traja veliko dlje, kot bi si želeli, poleg tega pa je ponavljanje osnovnih ukazov lahko zelo utrujajoče. Poiščite strokovno pomoč, saj je to najboljši način za skrajšanje učenja in zmanjšanje tegob, ki jih doživljate ob trdovratnih vedenjskih težavah svojega psa.

Glasno lajanje
Ponavadi manjši psi lajajo pogosteje kot večji, ne glede na velikost kosmatinca pa lajanje lahko postane velika nadloga, če se utrdi pri odraslem psu. Večina psov laja iz razburjenja in dolgčasa, ne zaradi agresivnosti. Morda se sliši čudno, toda psa boste najlažje naučili, da je tiho, če ga najprej naučite ukaza »glas«, tj.lajanja na ukaz, in nato ukaza »tiho«. Če pes laja, ko zasliši zvonec vhodnih vrat, naj vaš pomočnik pozvoni, vi pa psu hkrati ukažite »glas«. Ko utihne, ga nagradite. Če laja v avtomobilu, ko vžgete motor, naj pomočnik vžge avtomobil, psu pa hkrati ukažite »glas«. Po nekaj ponovitvah bo pes lajal na ukaz, ne da bi ga spodbudili z zvoncem ali avtomobilom. Takrat ga boste lahko naučili še ukaza »tiho«. Ko pozvoni zvonec ali stopite v avtomobil, psu ne ukažite »tiho« saj je takrat preveč razburjen. Ko se umiri, mu ukažite «glas« in ga pohvalite, nato recite »tiho« in psa pohvalite in nagradites hrano.Večkrat ukažite 'glas' in nato 'tiho', da se pes dobro odziva na oba ukaza in ju šele nato začnite uporabljati v razmerah,ki sprožijo lajež. Ko pozna oba ukaza,mu lahko ukažite, da utihne namesto da ga kaznujete ker je glasen.


Vlečenje povodca
Vlečenje povodca je najtrdovratnejša težava. Če pes to še vedno počne, ne pozabite, da morate biti povsem dosledni, ko mu sporočate, da to nikoli ni pravilno. Če pustite, da vas odvleče tja, kamor želi, ga nehote učite vleči povodec! Tudi vaš sprehajalec psov mora dosledno in vztrajno upoštevati navodila. Vedno ko pes potegne povodec, se ustavite. Za to si vzemite dovolj časa, tudi če iz službe pridete pozno. Pes naj bo na kratkem povodcu, da je lahko le nekaj korakov pred vami. Vedno ko potegne povodec, se ustavite. Če še vedno vleče, ga pokličite po imenu in zatresite povodec, da vas pogleda. Psa zvabite v pravilen položaj ob svoji nogi, ga nagradite in nadaljujte pot. Nagradite ga vedno, ko je povodec

Ni komentarjev:

Objavite komentar