torek, 31. julij 2012

Sprehod s psom

Ko so epidemiologi ugotovili, da imajo pasji skrbniki nižji krvni pritisk in nižjo raven trigliceridov kot ljudje, ki nimajo psov, so mislili, da je to le posledica življenja s psom, a so se motili. Nadaljnje raziskave so pokazale, da se pozitivni učinki pojavijo pri tistih skrbnikih, ki pse tudi sprehajajo. Sprehajanje koristi zdravju, zato psa peljite ven takoj, čeprav še ni popolnoma izšolan.

Varnost, nadzor in socializacija
Preden peljete psa ven, poskrbite za nekaj varnostnih ukrepov. Biti mora čipiran, na ovratnici pa mora imeti obesek z imenom. Pes gre rad na sprehod, saj je tam razburljivo. Pustite mu, da raziskuje zunanji svet, saj mora v mladosti dobiti veliko dobrih in različnih izkušenj,da se bo pozneje znal ustrezno odzvati v nepričakovanih razmerah. Sprehajajte se po različnih podlagah, kamor ne spadajole trava, pesek in asfalt, temveč na primer tudi svetleča marmornata tla. Pes naj se navadi različnih stopnic,prehodov in vrat,sprehajalcev na kolesu na kolesu ali rolki, tekačev, otroških vozičkov in prtljage na koleščkih. Z avtomobilom ga peljite na bencinsko postajo in v avtopralnico. Peljita se tudi z javnimi prevoznimi sredstvi. Pes naj spozna raznovrstnost prizorov, vonjev in zvokov na gradbišču.

Zelo zabavno je, ko kuža na sprehodu spoznava življenje, a naj sprehod ne postane le klepetanje z mimoidočimi. Da, vaš kuža je čudovit in ljubek, a ne pozabite svoje naloge. Zaenkrat uporabljate kratek povodec in ne raztegljivega za varovanje. Učenje pravilne hoje na povodcu vaju še čaka. Med srečanjem s psi naj bo povodec popuščen, pazite pa, da se ne zaplete s povodcem drugega psa. Zunanji svet je za psa vznemirljiv in razburljiv, vam pa predstavlja veliko izzivov. Kužka boste morali naučiti, naj ne skače na ljudi. Ko bo videl divje živali, kot je veverica, ali domače, kot so zajci in krave, mu bo nagon veleval, naj lovi. Tudi to vedenje boste morali preusmeriti. Samozavestni psi zunaj kar oživijo, nesamozavestnim, predvsem tistim, ki v mladosti niso bili dobro socializirani, pa je življenje stran od varnega zavetja doma strašno.

Mladički se lahko prestrašijo očitnih stvari, kot so veliki psi, bojijo pa se lahko tudi majhnih psov in celo nenadnega šelestenja listja. Prestrašen kuža bo morda poskušal zbežati, rep bo zvil pod trebuh, ušesa bo potegnil nazaj, tresel se bo, se skrival za vami, morda pa bo iz strahu hlastal, renčal ali grizel. Naj vas ne preplavi zaščitniški materinski čut - ne tolažite ga ali pestujte. Če to storite, boste psu nehote potrdili njegovo vedenje. Ne poskušajte ga odvleči do stvari, ki ga je prestrašila. Raje mu z norčavim vedenjem in glasom ter z igračkami, nagradami in igricami preusmerite pozornost na lepe stvari v naravi, da čim prej pozabi na strah. Če kuža še vedno ni miren, ga odpeljite stran od stvari, ki ga je prestrašila, dokler se ne pomiri. Tam se igrajte in mu ponudite priboljšek, da znova postane samozavesten. Če je mogoče, se postopoma približujte strašnemu predmetu ali položaju,kužka pa hvalite in nagrajujte,če je sproščen,vendar nikoli,če je prestrašen.

Učenje menjave
Šele ko dobite psa, se začnete zavedati, koliko nevarnih predmetov leži na ulicah in v naravi. Učenje menjave je pomembno in priročno takrat, ko želite, da kuža izpusti nekaj zanimivega in morda nevarnega (kosti, mrtvi glodavci, uporabljene brizgalke), saj bi predmet sicer pojedel. Menjavo večkrat vadite v hiši in na sprehodu od trenutka, ko dobite psa.
1. Psu dajte prazno igračo za žvečenje.
2. Ponudite mu priboljšek. Ko izpusti igračko, recite 'pusti' in ga nagradite.
3. Vajo ponovite večkrat zapored nekajkrat na dan. Ko kuža obvlada ukaz, stopnjujte vajo z dragocenejšim predmetom, kot je votla igračka s piškotorn, ki jo zamenjate za košček mesa.
4. Ko kuža obvlada tudi to vajo, vadite na ulici, kjer je veliko palic in smeti. V tej vaji naj se izurijo vsi družinski člani, vključno z odgovornimi otroki, da bo pes menjal z vsakim. Če nimate otrok, si jih izposodite - pazite le, če ste posvojili odraslega psa. Nekateri neomajno varujejo svojo lastnino. Dokler niste prepričani, da pes v nobenem primeru ne bo ugriznil, naj vaje ne izvajajo vaši ali drugi otroci.

Mislim, da boste svoj čas in denar najbolje vložili, če boste vsak teden obiskovali pasje igralne urice. Ponavadi se tja lahko vpišejo kužki, ki so mlajši od 16 tednov. Igralne urice so vredne svoje cene že zato, ker tam spoznamo druge skrbnike z zelo raznovrstnimi pasmami. Pasje igralne urice so lahko kaotične, če jih vodi slab vaditelj, dober vaditelj pa bo omogočil spoznavanje kužkov in ljudi v nadzorovanih razmerah. Tudi vi se boste hkrati učili, kako vzgajati psa. Igralne urice obiskujte v priznanem društvu.

Bodite dober sosed
Preden novega psa odpeljete ven, se pozanimajte o predpisih svojega kraja in skupnosti. Teh se vestno držite. Če menite, da so pravila zastavljena nesmiselno in proti psom (večina je takih), se proti njim borite z učinkovitim lobiranjem in ustreznimi zakoni. Lobisti, ki delujejo proti psom, so ponavadi zelo glasni in dejavni. Odgovorni pasji skrbniki se ponavadi ne vmešavajo v krajevne predpise, dokler ne ugotovijo, da so ogrožene njihove pravice. Ne pozabite, da je skrbništvo psa ena od najbolj razširjenih dejavnosti. Če bodo vaše pravice do sprehajanja psa kratene, se bo vašemu boju pridružilo veliko drugih skrbnikov. Najpomembnejše je, da s seboj vedno nosite vrečke za iztrebke in za psom vedno pospravite. Če ste vrečko pozabili in imate pri sebi le bankovce, jih uporabite! Večina 'sovražnikov psov' ponavadi ne sovraži psov, temveč njihove iztrebke. Ne pustite, da zaradi vašega psa nastane prepir, težave ne bo več.

Tem več dlake ima vaš pes, tem bolj se bo zunaj umazal. Kuža mora imeti svojo brisačo za sušenje kožuha. V posodi z vodo mu s tačk splaknite umazanijo in blato, pozimi pa tudi sol za posipanje cest. Če se pes povalja v iztrebkih (najboljši parfum za večino štirinožcev), ga umijte s šamponom. Tako boste odpravili grozen vonj in morebitno okužbo z garjami.

Če boste kdaj imeli vrt, boste psa lahko pustili samega z nekaj igračami za kratkočasenje, vodo in dovolj sence za počitek. Preden pustite novega psa prvič samega na vrtu, preverite, ali lahko preskoči ograjo, se splazi pod njo ali gre kar skoznjo. Odstranite vse, kar bi lahko pojedel, vključno s stvarmi, ki niso za uživanje, kot so gnojila in kemikalije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar