torek, 31. julij 2012

Žalost in dolgčas pri psu

Večina psov je vsak dan dolge ure sama doma in je povsem navajena takega življenja. Taki psi se zelo zgodaj naučijo, da se morajo včasih sprijazniti z igračami za žvečenje ali nekaj urnim spanjem. Veliko psov je, zahvaljujoč dobri vzgoji, navajenih, da se sami varno kratkočasijo, a tega jih morajo naučiti ljudje. Če psu ne boste pomagali preusmeriti energije, bo sam našel zabavne načine, kako premostiti žalost in dolgčas. Začel bo žvečiti, kopati, zavijati in tuliti ali pa bo preprosto pobegnil tja, kjer je zanimivejše.

Dolgčas
Dolgčas je skupen vsem psom, ki ostanejo sami doma. Žalost in dolgčas pa lahko občutijo tudi psi, ki sicer niso sami, a nimajo ničesar, s čimer bi se zaposlili. Pri mladičku morate veliko časa posvetiti dobri socializaciji, učenju sobne čistoče in osnovne poslušnosti. Mladostniku morate ponuditi ogromne količine telesne in miselne dejavnosti. Starejši psi so ponavadi navajeni, da je tudi dolgčas del vsakdanjika, zato takrat najraje zaspijo. Pasme, ki imajo po naravi veliko energije, kot sta labradorec in borderski ovčar, najpogosteje trpijo zaradi dolgčasa, manj dejavne pasme, kot sta pekinčan in angleški hrt, pa ga povsem dobro prenašajo. Če ste posvojili živahnega odraslega psa, mu morate omogočiti dovolj telesne in miselne dejavnosti za sprostitev energije. Če je vaš novi pes po naravi miren in z veseljem le opazuje življenje, bo manj verjetno razvil težave, ki so povezane z žalostjo in dolgčasom.

Posledice dolgčasa
Posledice dolgčasa niso le prekopane vrtne gredice, prestavljene blazine in preproge, odstranjene tapete ali pritožbe sosedov, ki morajo nenehno poslušati lajanje in zavijanje. Ustvarjalnost zdolgočasenega psa ne pozna meja. To so lahko manjše težave, kot so poškodovani kremplji zaradi kopanja, nekoliko večje, kot je poškodovan gobec zaradi grizenja, ali uničujoče, kot so polomljene kosti zaradi prometne nesreče. Težave, ki izvirajo iz dolgčasa, lahko preprečite z razumevanjem naravnih potreb psa. Če se ta težava pojavi, razmislite, zakaj se je zgodila, in spremenite okolje, v katerem živi pes,ali svoj način življenja, da se ne bo ponovila.

Preprečevanje dolgčasa
Najprej se spustite na višino psa in tako raziščite hišo in vrt, da opazite morebitne zanimivosti s pasjega zornega kota. Prav presenečeni boste, kako drugače je tam spodaj. Bodite urejeni in pospravite za seboj. Če pes ne more najti ničesar, kar bi lahko zgrizel, razen svoje igračke, se bo zadovoljil z njo. Kletko uporabljajte le za kratek čas v obdobju, ko pes še ni sobno čist in ga morate pustiti samega. Ko je pes navajen sobne čistoče in ga morate pustiti samega, naj bo v igralnici, če niste prepričani, da ne bo ničesar uničil. Ko ga brez strahu pustite samega v sobi ali celem stanovanju, naj ima na voljo igrače, iz katere padajo priboljški. Psi so ponavadi manj dejavni, ko so siti. Če imate tako življenje, da bo pes moral biti vsak dan nekaj ur sam, mu glavni obrok dajte pred odhodom, in ne šele ko se vrnete. Tako je večja možnost, da bo pes počival ves čas, ko vas ni doma. Sam naj bo le razumno število ur.
Igrače za žvečenje
Medtem ko kuža zadovoljno žveči igračko, zagotovo ne laja, ne teka naokoli, ne skuša pobegniti in ne uničuje vašega življenja. Igrače za žvečenje so obvezen pripomoček za vse pse. Vaš cilj je, da žvečenje igrače postane doživljenjska navada. Dobre navade pa je tako težko odpraviti kot slabe. Sledi nekaj pravil o igrači za žvečenje.
• Take igrače ni mogoče uničiti ali v celoti pojesti.
• Piskajoča igrača je vaba za učenje in nagrada. Pes jo lahko poje in uniči. To ni igrača za žvečenje.
• Ko nadevate igračo, na dno potisnite najokusnejše priboljške, na vrhu pa naj bo razmočena suha hrana.
• Če ima pes rad ledene kocke ali sladoled, postavite igračo za nekaj ur v zamrzovalnik.

Premagovanje dolgčasa
Če se pes dolgočasi, ga zapostavljate. Za psa ste odgovorni vi, zato morate tudi dobro razmisliti, kako bi ga zaposlili. Če imate čas, povečajte število sprehodov ali jih podaljšajte. Če v bližnji okolici ne smete spustiti psa spovodca, poiščite kraj, kjer to lahko storite. Če nimate dovolj časa, poiščite zanesljivega sprehajalca psov. Dobra rešitev je tudi sosed, ki ima več časa kot vi in rad sprehaja pse. Poiščete lahko tudi nekoga, ki bi čez dan pazil na vašega psa. Doma se več igrajte s psom. Išče naj hrano, igrajta se vlečenje predmeta, če je varno, pa mu lahko tudi mečete žogico. Naučite ga trikov. Če ga naučite dajanja tačke, se bosta oba dobro zabavala. Nikoli ne kaznujete psa, ko šele čez nekaj časa najdete posledice njegove uničevalnosti, ki je sad dolgčasa in žalosti. Takrat je prepozno. Kuža ne bo vedel, zakaj ste jezni. Še pomembnejše pa je, da pes ni kriv. Prav zares. Če je pes nekaj uničil med vašo odsotnostjo, razmislite, zakaj je to storil. Njegova dejanja iz dolgčasa so tudi za vas vedno poučna.

Ni komentarjev:

Objavite komentar