četrtek, 9. avgust 2012

Kopanje psa

Skoraj vsi psi radi kopljejo v rahli zemlji ali pesku in v luknjah včaslh skrijejo kak predmet ali kost za glodanje. To vedenje postane težavno šele takrat, ko ima pes drugačne predstave o »vrtnarjenju« kot lastnik.

Za to vedenje je več vzrokov. Po­gosto je v ospredju čisto veselje do kopanja, ki se od psa do psa močno razlikuje. Dostikrat zapeljeta psa h kopanju dolgčas in pomanjkanje prave naloge. Tudi v povezavi s hra­njenjem ima zakopavanje določeno vlogo, namreč če pes skrije ostanke hrane ali jih spet izkoplje. Poleg tega si psi radi izkopljejo kotanjo ali celo majhno votlino, da se v njej spočijejo. To imajo posebno radi, kadar je vroče, ker se v izkopani vlažni zemlji prijetno ohladijo. Kopanje in pripravljanje majhnega ležišča lahko opazujemo tudi pri psicah tik pred kotenjem mladičev ali pa pri tistih, ki so navidezno breje. V nekaterih primerih je kopanje na neprimernem kraju v hiši lahko izraz močnega stresa. Lahko je povezano z ločitveno tesnobo ali pa      je - zelo redko - izraz stereotipije, torej bolezenskega ponavljanja gibov.

Če je kopanje psa po vrtu vzrok za zgražanje, lahko težavo rešite tako, da mu uredite majhno »gradbišče« ali peskovnik. Da bi se mu ta prostor še bolj priljubil, lahko tja skrijete nekaj priboljškov ali tudi priljubljeno igračo in ga z dodatno pohvalo spod­bujate h kopanju. Če pes posebno vneto rije po pesku, mu moramo luknje tu in tam zasipati. Da povečate privlačnost dovoljenega mesta za kopanje, tam sočasno skrijte kako malenkost. Ponudite psu spremembo z igrami, športom in vajami ter ga zaposlite in mu s tem popestrite vsakdanjik. Če gre za znamenja ločitvene tesno­be, za stereotipijo ali pripravo legla pri navidezno breji psici, poiščite odgovore v ustreznih poglavjih. 

Kopanje psa

Ni komentarjev:

Objavite komentar