četrtek, 9. avgust 2012

Težave z mladičkom

V prvih mesecih se skrbnik in pes učita z izkušnjami, obstajajo pa tri pogoste težave, ki lahko postanejo trajne, če jih ne odpravimo dovolj zgodaj. Veliko mladičkov urinira, ko jih pozdravimo. Če se to zgodi le zaradi razburjenja, je pojav začasen, če pa pes ostane nesamozavesten, je težava resnejša. Vožnja z avtomobilom je sestavni del življenja, ki ga nekateri psi doživljajo tako redkokdaj, da jim je slabo ali so preveč razburjeni. Tretja pogosta težava pa je, da ob primerni priložnosti pes poje svoje ali druge iztrebke. Vse naštete nevšečnosti lahko preprečimo ali odpravimo.Moker pozdrav
Do uriniranja zaradi razburjenja pride, ker mlade mišice zapiralke še niso dovolj močne, da bi zadržale urin v mehurju, ko se kuža razburi. Ko vas mladiček pozdravi ali se z vami igra, lahko za sabo pusti lužico. To je začasna težava, ki jo kužki prerastejo, saj njihove mišice postanejo močnejše. Nehoteno uriniranje je popolnoma druga stvar. Psi so razvili vedenja, s katerimi zmanjšujejo nasilje v svojih vrstah. Če se podrejeni kuža želi izogniti telesnemu napadu, se lahko plazi, prevali na hrbet, urinira ali pa naredi vse našteto. Če vas pes pozdravi z nehotenim uriniranjem, vam želi pokazati, da je manjvreden, vi pa ste nad njim.

Družinski člani, obiskovalci in tujci so v očeh mladička vedno zelo veliki in strašni, njim pa se zdi kuža tako ljubek, da kar naprej strmijo vanj, predvsem v njegove čudovite oči. Ko ga želijo pobožati ali popestovati, se sklonijo nadenj. Morda ga celo pobožajo po glavi ali plečih. Nesamozavesten mladiček taka dejanja razume kot izzivanje dominantnega bitja, zato se bo odzval s primernim podrejenim vedenjem, kot je uriniranje. Izogibajte se položajem, ki sprožijo mokre pozdrave. Ko se vrnete domov, se ne menite za psa. Izogibajte se očesnemu stiku. Nikakor se ne smete skloniti nadenj. Če nadzoruje mehur, zamomljajte nekaj besed, da sliši vaš glas, a še vedno ne vzpostavite očesnega stika. Če kuža ostane suh, mu dajte priboljšek, ker ne urinira. S fiziološkega stališča psi zelo težko jedo in urinirajo hkrati, zato se hrana lahko primerja z uriniranjem. Ko na obisk pridejo gostje, jih prosite, da se vedejo, kot da kuža ne obstaja. Če se vaš kuža hitro razburi, ga postavite v igralnico ali drugo ogrado.

Kužka že prvi teden, ko je pri vas, navadite na vožnjo z avtomobilom. Najbolj priporočljivo je, da ga vozite v boksu na zadnjih sedežih. Ko začnete šolanje poslušnosti, izvajajte vaje tudi v parki­ranem avtomobilu, tako da se pes usede ali uleže na ukaz. Če je psu med vožnjo slabo, naj najprej sedi v stoječem avtomobilu, motor pa naj bo ugasnjen. Vklopite radio in nagradite psa s hrano ali igračko, ker ne sope od živčnosti in ne kaže znakov slabosti. Ko je kuža v avtomobilu miren, najprej vžgite motor. Na naslednji stopnji zapeljite s parkirnega prostora in takoj nazaj. Kmalu lahko prevozite manjšo razdaljo in se čez nekaj časa vozite tudi dlje. Če je psu zelo slabo, se pogovorite z veterinarjem, ki vam bo mogoče dal zdravilo prosti slabosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar