petek, 3. avgust 2012

Napadalnost do drugega psa v istem gospodinjstvu


Če v enem gospodinjstvu živi več psov, se občasno lahko pojavijo teža­ve. Čeprav so psi po naravi družabne živali iz krdela, se med seboj ne razumejo vedno enako dobro. Največkrat potekajo pripetljaji brez resnih poškodb. Če pa so pretepi in ugrizi pogostejši, to trajno moti sožitje v družini. V izjemnih primerih se zgodi, da so posledice spopada med psi hude poškodbe zaradi ugrizov ali pa celo pogin. Pri tej težavi ni pomembno, ali so psi iz istega legla ali pa med sabo niso v sorodu, kdo je prišel v družino prej in kdo je starejši. Večinoma nastanejo težave samo pri psih istega spola. Včasih se pojavijo nenadoma, tudi če so psi prej med seboj živeli mirno. V gospodinjstvih, kjer je psov več, se včasih napadalnost dveh ali več psov usmeri proti eni živali.
Čeprav se sliši malo čudno, nastane težava dejansko zaradi vedenja lastni­ka do svojih psov. Tukaj se spet ne ujemata miselnost človeka in psa. Ljudje si prizadevajo za pravičnost, obenem pa tudi ščitijo šibkejše. Socialna razvrstitev psov temelji na strogem vrstnem redu, v katerem ima šibkejši tudi nižji položaj na hierarhični lestvici in s tem tudi ne vseh ugodnosti živali, ki je na tej lestvici višje uvrščena. V redkih primerih je zaradi pomanj­kljive socializacije žival nesposobna navezati normalne socialne stike. To je razlog za napetosti in spopade.

Če nastane takšen konflikt v vašem gospodinjstvu, si morate biti na jasnem, da posebna skrb za žival, ki je nižje na socialni lestvici, samo še bolj podžiga nesoglasje. Razmerje med psoma se bo hitro in temeljito izboljšalo, če bomo oba obravnavali primerno njunemu položaju na hierarhični lestvici. Dolgoročno naredimo tako veliko uslugo predvsem šibkejši živali. Opazno je, da nesoglasja pogosto izbruhnejo samo takrat, ko je navzoč lastnik, preostali čas pa psi miroljubno živijo skupaj, kajti med seboj so že zdavnaj postavili stvari na svoje mesto. Če pa pride v bližino lastnik, se psu, ki je nižji po rangu in ki ga pogosto bolj razvajamo, zdi, kot da mu je priznal večjo vrednost, in to lahko vodi v spopad. Napad lahko izzove šibkejši, ki se počuti v navzočnosti lastnika spodbujenega in si zato preveč dovoli, ali pa socialno močnejši, če ne more več prenašati nesramnosti in predrznosti šibkejšega ter zahteva, naj se brzda. Poleg tega lastnik včasih težko ugotovi, kakšen položaj ima kateri pes na lest­vici. Za pravilno odpravljanje težave pa je odločilno, da najprej razčistimo to vprašanje. Če je treba, se je v tem primeru koristno posvetovati s stro­kovnjakom.

Da bi težavo preprečili, pomaga obravnava, primerna logiki psov. Z dobro naučeno poslušnost jo bomo tudi v tem primeru lažje nadzorovali živali in skupno življenje bo manj napeto. 

Dva psa v gospodinjstvu
Če ste se odločili, da boste obdržali obe živali, je edino mogoče in pravil­no ukrepati tako, da žival, ki je nižje na lestvici, vrnete na njeno mesto in potrdite, da drugi pes ostaja na prejšnjem položaju po hierarhiji. To naredite najbolje tako, da daste močnejšemu psu prednost pri izvaja­nju vseh pomembnih opravil ali pa naj jih izvaja samo on. To pomeni: močnejši prvi dobi hrano, prvega ga privežemo in odvežemo, za lastnikom sme iti prvi skozi vrata in ima pravico do boljšega prostora za počivanje. Posebno pomembno je tudi, da ga navzoči ljudje upoštevajo bolj kot drugega. Prvega pobožamo, skrtačimo in nago­vorimo. Drugega psa seveda ni treba povsem zanemariti, vendar morate dosledno paziti, da mu v navzočnosti močnejšega na lestvici namenjate čim manj pozornosti. Da bi se izognili prepirom med psi, jih morate hraniti tako, da so dovolj narazen. Poleg tega priporočamo, da jim ne dovolite, da bi skupaj planili k vratom, če kdo pozvoni. Prenehajte tudi pozdravljati, ko pridete domov, ker so vse to zelo napeti trenutki. V okviru odpravljanja težave je zelo koristno tudi posebno učenje posluš­nosti. Tako bomo oba psa lažje nadzo­rovali in človekov vodilni položaj bo še bolj poudarjen. Če imate opraviti s samci, morate dati kastrirati žival, ki je po rangu nižja. Pri tej obliki napadalnosti lahko nastanejo hude poškodbe. Zato je v nekaterih prime­rih, predvsem če imamo več kot dva psa, priporočljivo, da živali na puščamo samih. Da bi se izognili poškodbam zaradi ugrizov, navadimo živali na nagobčnik. Če vsi ti ukrepi niso dovolj uspešni, morate - ustrezno temu, kako velike so težave med živalmi - začeti razmišljati, da bi eno žival oddali. Žal na odnose med psi ne moremo vplivati drugače, kot smo opisali.

Ni komentarjev:

Objavite komentar