nedelja, 5. avgust 2012

Mokrenje pri psu


Uriniranje zaradi podrejenosti lahko posebno pogosto opazujemo pri mladičih in mladih psičkah, vendar se lahko pojavi pri obeh spolih in v kate­rikoli starosti. V teh primerih kažejo živali veliko kretenj podrejenosti h katerim sodi tudi samo uriniranje. Mokrenje zaradi razburjenosti se ravno tako pogosteje pojavlja pri mladih psih in je tesno povezano z okoliščinami, v katerih je pes pod stresom. Oba načina vedenja sta popolnoma neodvisna od občutka za čistočo in se lahko pojavita tudi pri psih, ki so že dolgo čisti.

Pri mokrenju zaradi podrejenosti je v ospredju položaj živali na hierarhični lestvici. Pes se je v tem primeru sam uvrstil na podrejen položaj in poskuša to navzven izraziti s kretnjami podrejenosti. Posebej pogosto to vedenje sproži pozdravljanje, ogrožajoče okoliščine z ljudmi ali psi, kazni ali pa tudi samo neposreden telesni ali vidni stik. To vedenje vedno poslabša zelo dominanten nastop lastnika ali njegovi poskusi, da bi vedenje obvladal s kaznimi, kajti potem pes čuti potre­bo, da še razločneje izrazi znamenja podrejenosti. Posledica tega je, da bo pes še prej uriniral, da bi pokazal svojo podrejenost in se s tem izognil lastnikovemu »napadu«. Uriniranje zaradi razburjenja se pogo­sto pojavlja pri pozdravljanju. Lahko pa ga sproži tudi igra, še posebno če je pes pred tem spal in ima poln mehur. Mladi psi še nimajo zanesljivega nadzora nad mišico zapiralko. Močna razburjenost in stres sta lahko vzrok, da ta nadzor včasih odpove.

Tako mokrenje zaradi podrejenosti kot tudi zaradi razburjenosti sta normalna načina vedenja, ki večinoma sama po sebi izgineta z odraščanjem. Pri mokrenju zaradi podrejenosti se pojavi izboljšanje, ko postane pes bolj samozavesten in zavzame trden položaj v družini - če seveda opustimo kaznovanje in dominantne kretnje. Pri uriniranju zaradi razburjenosti pa pes med odraščanjem doseže boljši nadzor nad mišico zapiraiko in nezaželeno vedenje izgine.

Uriniranju zaradi podrejenosti se lahko uspešno izognemo tako, da si iz legla izberemo mladiča, ki ni pretirano podredljiv in plašen. Vsekakor pa pomaga tudi zgodnja vzgoja, ki temelji na pohvali in pozitivni potrditvi ter psu vliva potrebno samozavest. To ga bo obvarovalo pred tem, da bi se do svojega gospodarja vedel preveč podložno.

Kot smo že omenili, je kaznovanje zelo slabo sredstvo za prevzgojo. Zaradi njega bo pes samo še bolj negotov in razburjen, tako da se bo njegovo nezaželeno vedenje le še okrepilo. Pri psih, ki so še posebno podložni ali se hitro vznemirijo, lahko doseže­mo lepe uspehe s tole metodo: psa odvrnemo od okoliščin, ki so zanj ogrožajoče ali zelo razburljive, recimo z igro z žogo. Nato ga takoj odpeljemo ven, da si bo lahko spraznil mehur. Tudi nasprotno pogojevanje v obliki vaje SEDI in OSTANI ali PROSTOR in OSTANI je precej obetavno. Pri tem uporabite kot nagrado priboljšek ali kakšno igračo, ker se s tem lahko izognete vidnemu stiku, ki bi se lahko psu zdel grozeč. Zato psu že zgodaj pokažite nagrado, tako da se lahko povsem osredotoči nanjo. Sočasno mu izrecite tudi primeren ukaz. Po pravilni izvedbi vaje ga pohvalite.

Ni komentarjev:

Objavite komentar