četrtek, 9. avgust 2012

Vlečenje za obleko ter grizenje rok in nog pri psu


To, da pes vleče za obleko in bolj ali manj nežno grize roke ali noge, se dogaja posebno pogosto pri po­zdravljanju. To vedenje pa je lahko tudi čudovita prisila psov, da pes pri družinskih članih pritegne več pozor­nosti.
Kot smo že omenili, se mladiči pri pozdravljanju usmerijo na človekov obraz natanko tako kot delajo tudi pri psih, ko jim hočejo polizati ustne kotičke. Zelo hitro pa odkrijejo, da se tega pozdrava branimo z rokami, ker ne želimo, da nam pes poliže obraz. Zato nekateri mladi psi vlečejo za obleko in bolj ali manj nežno z gob­cem zagrabijo roko in jo grizljajo. Žal pri mladičih to vedenje ponavadi mirno prenašamo in ga celo krepimo s tem, da jih še pobožarno. Če psička potem še naprej božate, čeprav ste hoteli pravzaprav začeti s svojimi opravili, in pes še vedno ne spusti roke, vi pa mu ne pokažete, da tega ne sme, boste prav kmalu vzgojili majhnega mučitelja. Nauči se, da lahko to dejanje pozneje uporablja za to, da pritegne več pozornosti. Najkasneje takrat, ko bo pes odrasel, boste spoznali, da to vedenje sploh ni več ljubko in zabavno. Ta razvada psov pa je lahko tudi izraz sočasne težave z rangiranjem.

Težava se ne bo razvila, če boste pravilno ukrepali že pri mladičih. Čeprav vas sprva to vedenje ne moti preveč, morate že od začetka paziti, da jim ne namenite nobene pozorno­sti, če vas vlečejo za obleko ali grizljajo po rokah.

Najučinkoviteje ukrepamo, če se za psa takoj, ko pokaže tako vedenje, za nekaj trenutkov sploh ne zmenimo in ga zapustimo. Brez besed se obrnite stran in se ukvarjajte s čim drugim, dokler pes sam od sebe ne preneha z nezaželenim vedenjem. Če ne zmorete psa dosledno ignorirati, lahko dosežete želeno vedenje tudi z nasprotnim pogojevanjem. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar