torek, 7. avgust 2012

Označevanje ljudi ali gospodarja pri psu


Vsekakor je neprijetno, če vaš pes nenadoma z urinom pomoči človeka, s katerim se ravno pogovarjate ali pa mu je pač »pri nogi«. Tudi ta težava se pojavlja samo pri samcih. Največkrat jo lahko opazujemo v okoliščinah, ko vaš pes sreča tujega vrstnika in živali v okvirih socialnih pravil igre ponazorita svoj položaj z označevanjem. Če ni na voljo dre­vesa ali kakega drugega primernega predmeta, se lahko zgodi, da si izbere pes za označevanje prav nogo lastnika drugega psa - ali v redkih primerih tudi nogo svojega gospodarja.

Človeško telo se zaradi pokončne drže ponuja psu že kar kot idealen predmet za označevanje. To, da pes označi človeka, pa tudi pomeni, da gleda pes na to osebo kot na nekoga, ki je na socialni lestvici pod njim. Ta človek je zanj objekt, ki si ga je z označevanjem prilastil in ga zazna­moval.

Na srečo so okoliščine, v katerih pes kaže to neprijetno obliko vedenja, zelo redke. In če se je to enkrat že zgodilo, je najbolje, da počakamo, ali bo pes to neprijetno dejanje sploh kdaj ponovil.

Večinoma se bo človek, ki ga je pes pomočil, sam odzval in psa oštel. Seveda se mora tudi lastnik takoj odzvati, če psa zaloti pri dejanju. Enako kot pri označevanju v tujih stanovanjih se tudi tu težava pojavlja redkokdaj. Zato se povezava s kaznijo le težko posreči. Edino smiselno je, da z vadbo poslušnosti dosežemo popoln nadzor nad psom. Potem lahko psa pravočasno pokličemo k sebi, takoj ko opazimo, da zelo vneto koga ovohava. Tako že vnaprej preprečimo, da bi se mu naš pes sploh približal.

Ni komentarjev:

Objavite komentar