četrtek, 9. avgust 2012

Varovanje predmetov pri psu


V skupnem življenju človeka in psa se sorazmerno pogosto pojavi težava z varovanjem predmetov. Z bolj ali manj samozavestnim grozečim vede­njem, renčanjem ali hlastanjem nekate­ri psi branijo predmete in uprizarjajo navidezne napade ali pa celo zares ugriznejo, če jim poskušamo predmet vzeti. Posebno pogosto se kaže to vedenje, kadar gre za igrače, kosti za glodanje, boljše prostore za ležanje ali spanje, lahko pa tudi za posodo za hrano. Načelno pa poleg omenjenih med njimi ni predmeta, ki ga pes ne bi bil pripravljen tudi braniti. Neredko so to stvari, ki jih je pes vzel lastniku, recimo nogavico, čevelj, časopis in podobno. Nekateri psi potem lastniku kot v igri položijo predmet pred noge, ko pa ga hoče pobrati, ga spet zgrabijo in si ga ne pustijo vzeti.

Vedenje je pogosto tesno povezano s težavo rangiranja ali teritorialno napadalnost jo, posebno še takrat, ko se pes vede tudi na druge načine, opisane v ustreznem poglavju. Neredko so to psi, ki so radi vsiljivi; tako se vedejo, da bi pritegnili pozornost. Večinoma lastnik to vedenje nekaj časa oprošča in ga prenaša. Izgovor, da pes pač varuje tisto, kar mu pri­pada, in podobni zgolj opravičujejo neprijetno vedenje. Pomirjevalno govorjenje, namenjeno psu: »Bobi, je že dobro, saj ti ne bom nič vzel,« pogosto samo še krepi takšno vedenje. Popolnoma drugače pa je, če je bil pes izšolan za varovanje. To le redko­kdaj povzroči težave, ker se da v večini primerov nadzorovati.

Dosledna vadba poslušnosti, ki temelji na pohvali, precej pomaga preprečiti to težavo. Pri tem so zelo pomem­bni ukazi SEM, SEDI, PROSTOR, OSTANI in SPUSTI. Tako bo življenje s psom veliko preprostejše in pes se bo veselil, če ve, da bo za pravilno izpolnjen ukaz dobil primerno nagrado.

Kadar pes pretirano varuje stvari, ga lahko vedno zamotite z zvijačo in ga napeljete na drugo dejanje, ki ga ne more povezati z varovanjem. Tako boste postopno dobivali vedno več nadzora nad psom. Pomagate si lahko s priboljškom, ki ga psu ponudite nekoliko proč od predmeta, ki ga varuje. Ali pa ga od tega predmeta zvabite z ukazom, ki ga dobro obvlada. Zelo učinkovito je, če pozvonite pri vratih in s tem pritegnete njegovo pozornost. Ko priteče k vratom, lahko tam z njim naredite kratko vajo poslušnosti in ga pohvalite za dobro vedenje. Medtem lahko nekdo drug brez nevarnosti odstrani varovani predmet. Psom, ki so nagnjeni k temu, da varujejo stvari, ne pustimo na voljo igrač ali kosti za glodanje, kajti v vseh teh predmetih se skriva povod za morebitni spor. Poleg tega jim tudi ne smete dovoliti, da bi obdržali stvari, ki so jih pridobili med igro. Na koncu vsake igre jim je treba igrače spet vzeti. Če za to še ne obvladajo nobenega posebnega ukaza, boste najboljšo povezavo dosegli s tem, da boste stvar zamenjali za okusen priboljšek. Vsekakor moramo pse, ki so nagnjeni k temu, da stvari čuvajo pred svojim lastnikom, šolati s primerno vadbo poslušnosti, ki temelji na pohvali. To močno olajša nadzor in zelo izboljša skupno življenje. Ker je pes pripravljen napasti, je pa­metno, da se izogibamo neposrednemu spopadu in se s psom ne spuščamo v boj za predmet. Pri tem lahko namreč hitro dobimo resne poškod­be zaradi ugriza. Bolje je, da psa zamotimo tako, kot smo že opisali. Za lažji nadzor pomaga, da psa navadimo na oglavnico.

Ni komentarjev:

Objavite komentar