nedelja, 5. avgust 2012

Prehrana in pes - požrešnost pri psu


Požrešnost se kaže z nenormalno velikim tekom in je lahko (ni pa nujno) povezana z debelostjo ali vodi k njej. Če je hrana vedno na voljo, takšni psi pojedo veliko več kot navadno ali kot bi bilo primerno za njihovo velikost in težo. Če jim hrano omejite, začno moledovati, vedno so videti lačni in stikajo za užitno hrano v gospodinjstvu, na sprehodu in v smetnjakih.

Požrešnost lahko povzroči vrsta različnih bolezni. Za to je vzrok tudi stalno dajanje preveč energijsko bogate hrane ali preobilnih obrokov, tako da sistem, ki uravnava lakoto in sitost, ne deluje več pravilno. Lahko rečemo, da je naravnan na višjo stopnjo: pes dobi občutek sitosti šele pozneje in ta občutek ne traja tako dolgo. V tem primeru smo psa sami naučili požrešnosti. Sočasno pomanj­kanje gibanja naredi še preostalo - pes postane debel in lenoben. Medtem ko prebijeta v divjini živeči pes in tudi volk večino svojega življenja z iskanjem in pridobivanjem hrane, zaužije hišni pes en- ali dvakrat na dan napolnjeno posodo s hrano, da sploh ne govorimo o dodatnih grižljajih, ki jih dobi še vmes. Zauživanje hrane je pri hišnem psu v ospredju tudi zaradi pomanjkanja drugih dejavnosti. V nasprotju s tem pa je pri volku naporno pridobivanje hrane pogoj, da bo sploh jedel. Pri mnogih pasmah domnevamo, da so gensko nagnjeni k debelosti. Poleg tega so kastrirani psi pogosteje nagnjeni k debelosti, še zlasti če nismo obenem s kastracijo spremenili tudi sestave obrokov, ker je presnova pri kastriranih psih drugačna kot pri nekastriranih.

V sedanjem času veliko psov zelo trpi zaradi odvečne teže. V večini primerov je to povezano s požrešnostjo in z moledovanjem za hrano. Debelost prinaša s seboj tudi različne bolezni, kot so težave s srcem in sklepi, ter tako zmanjšuje kakovost in trajanje življenja. Zato je nerazumljivo in obžalovanja vredno, da se mnogi lastniki psov ne zmenijo za to.
Najboljše preprečevanje privzgojene požrešnosti je hranjenje živali v skladu s potrebami. Veterinar vam bo zagotovo zelo rad svetoval pri izbiri hrane za vašega psa in njeni količini.

Da ne bi po nepotrebnem krivili niti psa niti sebe, je najbolje, da s predebe­lim psom najprej obiščete veterinarja. Če se po temeljiti preiskavi pokaže, da ni bolezenskih vzrokov za požreš­nost, je najbolje, da skupaj z veterinar­jem sestavite program za zmanjšanje teže. Obenem z omejitvijo kalorij v prehrani je dobro spremeniti vsak­danjik psa. K temu sodi tudi to, da izračunano količino hrane porazdelite na več manjših obrokov, ki ne smejo biti več tako lahko dostopni kot prej v posodi za hrano. Na vrtu lahko recimo posamezne obroke skrijete pod cvetličnimi lončki in pustite psa, da jih išče. 
Drugo dobro zaposlitev omogoča posebna s hrano napolnjena žoga z luknjami, skozi katere vedno pade nekaj hrane, če pes žogo potiska s tačko ali z nosom in se žoga kotali. Te novosti bodo psu v začetku sicer povzročale nekaj težav, ko bo želel priti do hrane, vendar bo nekaj časa intenzivno zaposlen. 
Poleg tega programa, v katerega lahko mirno vključite tudi nekaj priboljškov, je vedno dobro, da življenje psa oboga­tite z dodatnimi vajami in vsakodnevno igro. Nujno moramo opustiti misel, da je hranjenje posebno kakovosten čas v pasjem vsakdanjiku. Če se s psom intenzivno ukvarjate, se z njim igrate, vadite z njim nove vaje in mu name­njate več pozornosti pri vsakodnevni negi dlake, boste hitro opazili, da je druženje zanj veliko večjega pomena. 
Hranjenje kot osrednje opravilo potem za psa ne bo več v ospredju. Sočasno se bo končalo dolgočasje, z vajami in igro se bo tako nanovo izoblikoval odnos med vami in psom. Vsi sodelujoči pa se bodo ob tem odlično zabavali. 
Požrešnost pri psu

Ni komentarjev:

Objavite komentar