četrtek, 9. avgust 2012

Sedi in prostor

Vaš kuža je znal čakati, stati, priti do človeka, se usesti, uleči in ostati na mestu, še preden sta se sploh spoznala. Šolanje je le način, kako psa naučiti, da vsa ta naravna vedenja izvaja na ukaz. Vaje sedi, prostor in stoj so le različice enega vedenja. Pazljivo izbirajte besede in način učenja. Sedi pomeni le sedi, stoj je stoj, prostor pa nič drugega kot prostor. Če boste od psa zahtevali 'dol prostor', ga boste le zmedli.

Ukaz "sedi"
Kuža mora biti najprej pozoren na vas - povoha naj priboljšek, ki ga držite s palcem in kazalcem, in ga malo poliže. Ko je kuža pozoren na vašo roko, jo dvignite in prestavite nad njegovo glavo. Z nosom in očmi bo sledil priboljšku. Ker ne bo želel izgubiti hrane iz zornega kota, se bo začel počasi usedati, takrat pa recite 'sedi'. Ko je zadnjica povsem na tleh, ga nagradite s priboljškom in določeno pohvalo, kot je 'priden, sedi'. Ko je vaja končana, ne stojte tam kot lipov bog, temveč izrecite sprostitveni ukaz in se nekoliko poigrajte s psom, nato pa vajo ponovite.

Ukaz "prostor"
Ko kuža sedi, morata biti oba obrnjena v isto smer. Roko s priboljškom pomikajte navzdol med njegovi tački in nato nekoliko proti sebi. To storite počasi, da pes lahko sledi. Ko začne legati, da bi se s smrčkom še vedno lahko dotikal priboljška, izrecite ukaz 'prostor'. Ko ima komolca na tleh, ga nagradite s hrano in določeno pohvalo, kot je 'priden, prostor'. Izrecite sprostitveni ukaz, se poigrajte in ponovite vajo. Postopoma podaljšujte čas sedenja ali ležanja. Nekateri psi lažje izpolnijo ukaz, če sedite na tleh ob njih, saj so tako samozavestnejši. Psu ukažite 'sedi' ali 'prostor', ko mu pripravljate hrano, ko je v bližini otrok ali starejša oseba oziroma lomljivi predmeti.

Ukaz "stoj"
Tega ukaza bo vesel vaš veterinar ali pasji frizer. Kuža naj sedi, vi pa bodite ob njem. Roko s priboljškom premaknite od njegovega smrčka naprej v ravni liniji. Kuža mora le prestaviti svoje težišče naprej in vstati. Ne sme pa hoditi, zato lahko pred njegova kolena postavite drugo roko, da preprečite premikanje naprej. Ko kuža začne vstajati, ukažite 'stoj', nato pa ga nagradite s hrano in pohvalo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar