četrtek, 9. avgust 2012

Pije vaš pes preveč vode? Čezmerno pitje pri psih

Psi popijejo vsak dan od 40 do 70 ml vode na kilogram telesne teže. Ta ko­ličina je odvisna od tega, koliko vode je v hrani, od zunanjih temperatur in od telesne dejavnosti živali. Lastniki psov, ki čezmerno pijejo, to ugotovijo po tem, da morajo posodo z vodo napolniti večkrat na dan. V resnih primerih pa poskuša pes piti tudi iz luž, podstavkov za rože, bideja, stranišča ali kjerkoli je pač mogoče.
Načeloma obstajata dva vzroka za to težavo: ali je čista razvada ali pa se za njo skriva bolezen.

Če je vzrok za takšno vedenje samo razvada, to načelno ni nič hudega. Vendar pa lahko to obremenjuje skupno življenje, ker mora pes, ki popije veliko vode, to tudi izločiti; to pomeni, da ga je treba nenehno voditi ven, kar je vsekakor breme za družinske člane.
Najprej mora veterinar s preiskavo urina ugotoviti, ali gre za čisto razva­do, ali pa je, in to se zgodi pogosteje, vzrok za čezmerno pitje vode bole­zen. Če gre za bolezen, moramo seveda poskrbeti za primerno zdrav­ljenje. Kadar se pokaže, da gre samo za  raz­vado, lahko količino vode v dogovoru z veterinarjem neizprosno zmanjšate na potrebno količino, ki jo psu ponu­dite v več manjših obrokih. Posledica tega je večinoma ta, da se poskuša pes z drugačnim vedenjem za vzbujanje pozornosti, spet preriniti v središče dogajanja. Z doslednostjo pa vam bo hitro uspelo, da se bo sam prenehal tako vesti. Obenem lahko psa zavest­no zamotite z vajami in igranjem. Tako boste tudi po svojih pravilih igre izboljšali njegovo poslušnost, hkrati pa mu boste namenili primerno pozornost.

Ni komentarjev:

Objavite komentar